Asma adalah penyakit kronik berpunca daripada kekejangan otot di cabang tenggorok yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak dan sempit. Meskipun ia tidak boleh diubati, asma boleh dikawal dengan cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi. Malah, pakar-pakar turut menganggarkan 80 peratus daripada kematian di kalangan penghidap asma boleh dicegah jika mereka diberi pendidikan yang sempurna bagi menangani penyakit berkenaan. Walaupun ia tidak berjangkit, asma boleh diwarisi, di mana anak-anak kepada penghidap penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi. Berdasarkan perangkaan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat lebih daripada 100 juta penghidap asma di seluruh dunia. Daripada jumlah tersebut, kira-kira satu juta adalah penduduk Malaysia dan 340,000 merupakan kanak-kanak di bawah 15 tahun. Pengurus Besar Total Health Concept, Jagdev Singh berkata, kajian Institut Strategik dan Pengajian Antarabangsa (ISIS) dan Persatuan Thorasik Malaysia mendapati asma adalah penyebab utama kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana sakit. Statistik menunjukkan lebih dari 53 peratus kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana masalah paru-paru dari September hingga November 2001. Malah, ibu bapa juga terpaksa menanggung perbelanjaan yang tinggi untuk kos perubatan seperti ubat, lawatan ke doktor dan penginapan di hospital. Meskipun kanak-kanak lebih terdedah kepada asma, ia boleh dikurangkan dengan memastikan mereka mendapat pemakanan yang dapat mencegah penyakit tersebut.“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,” katanya.
Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan. Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.
Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya. “Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA). “Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya,” jelasnya.
Tambah Jagdev, antara sumber Omega 3 terbaik ialah ikan laut sejuk seperti tuna, kod, halibut, salmon, sardin dan mackerel.
Adakah minyak ikan membantu kepada asma?
Sudah tentu,
asid-asid lemak Omega-3 telah dicatatkan mempunyai kesan anti-keradangan. Satu
kajian telah dijalankan ke atas 29 orang kanak-kanak yang mempunyai asma salur
pernafasan. Mereka telah diberikan supplemen pemakanan minyak ikan selama 10
bulan. Kumpulan tersebut seterusnya telah dibandingkan dengan kumpulan kawalan
yang tidak diberikan sebarang supplemen minyak ikan. Mata bagi simptom-simptom
asma berkurangan dalam kumpulan yang mengamalkan minyak ikan, tetapi tidak
kepada kumpulan kawalan. (Eup Respair J.2000 Nov; 861 -5.).
Satu lagi
kajian yang dijalankan di Australia telah menyimpulkan bahawa pengamalan minyak
Omega-6 yang tinggi daripada majerin dan minyak sayur-sayuran sebenarnya
meningkatkan risiko asma. Kajian ini menunjukkan bahawa minyak Omega-6 mendorong
keradangan dan minyak ikan Omega-3, sebaliknya, bersifat anti-keradangan.
(Thorax 2001 Royal Children Hospital Melbourne, Australia).
Kajian-kajian
telah menunjukkan bahawa supplemen minyak ikan Omega-3 memberikan kesan
anti-keradangan kepada penyakit paru-paru kronik yang disifatkan oleh kesukaran
dalam pernafasan. (Chest 2005;28:3817-3827). la memberikan kesan perlindungan
kepada perigecutan salur pernafasan yang dicetuskan oleh senaman (EIB). (Chest
2006;129:39-49)
Bagaimanakah Omega-3 melawan penyakit asma?
Ketika menghadapi
serangan asma, badan pesakit akan menghasilkan lebih 3X bahan keradangan yang
dipanggil 'leukotriene B4' atauipun LTB4. ubat yang diberi berfungsi dgn menahan
pengeluaran LTB4. malangnya terdapat beberapa kesan terhadap pesakit. Asid lemak
Omega-3 juga bertindak menahan pengeluaran ini tetapi dengan cara yang berbeza.
Omega-3 menyebabkan system daya tahan badan menghasilkan lebih sedikit LTB4 dan
meningkatkan pengeluaran bahan saing lain dipanggil LTB5 yang mempunyai kesan
penyekatan. Semakin banyak LTB5 dihasilkan semakin kurang serangan penyakit
asma.
OmegaGuard™ Shaklee
OmegaGuard adalah paling selamat kerana kerana menjalani proses penyulingan proprietari 3 molekul yang mengekstrak omega 3 yang tulen dan juga menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.
Omega 3 Shaklee diekstrak dari ikan laut dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
Baca lanjut Kenali OmegaGuard™ Shaklee
No comments:
Post a Comment